SunDo se dedică educării oamenilor din întreaga lume pentru a îi ajuta să aibă o mai bună sănătate fizică, emoțională și mentală, care le va influența viața în mod pozitiv și care apoi se va transmite în societate.

sundo1

Mulți oameni ai culturii moderne caută căi pentru o mai bună calitate a vieții. Prin clasele de SunDo și Centrele noastre de retreat, oferim practicanților un loc pentru reconectare cu natura și cu sinele autentic. Creăm un mediu care oferă susținere celor ce se confruntă cu stresul, traume sau probleme de sănătate, pentru ca aceștia să își înceapă procesul natural de vindecare.

Practica SunDo se bazează pe principiile filosofiei și medicinii orientale. Potrivit filozofiei orientale, qi-ul reprezintă energia fundamentală pe care se întemeiază universul. Ciclurile universale sunt create de transformările acestui qi. Qi (Gi în coreană) există în chiar polaritatea Yin-Yang și în cele cinci elemente, care stau la baza oricărei creații: apa, focul, lemnul, metalul și pămantul.

În practica SunDo, individul acționează pentru a-și echilibra propria energie vitală (qi). Prin folosirea conceptului de Dao sau Tao (care reprezintă ordinea naturală a lucrurilor, forța care curge prin toate ființele, ca și prin univers) se recunoaște intercorelația existentă între sistemele energetice ale omului, ale naturii și ale cosmosului, căutându-se acel echilibru, care sincronizează sistemul energetic uman cu cel al universului. Aceste concepte sunt evidente în principiile SunDo, care își propune să cultive atât corpul, cât și mintea, prin activarea creației și evoluției, pentru participarea cum se cuvine la legile universului și, de fapt, pentru a ne îndruma către regăsirea adevăratului nostru sine.

sundo4Conceptul lui qi respinge credința occidentalilor în separarea dintre material și spiritual sau dintre corp și minte, punând în locul ei ideea existenței unei interdependențe între lumile materială și spirituală. În Occident, separația dintre minte și corp a dat naștere unor diviziuni care au făcut din spiritual domeniul religiei, din minte – domeniul psihologiei, iar din corp ceva care trebuie abordat mecanic (prin exerciții) sau chimic (prin medicină). În filozofia Orientului, pornind de la premisa existenței unei interdependențe între spirit, minte și corp, s-au putut dezvolta concepte diferite asupra sănătății și vindecării. Pentru gândirea orientală, bunăstarea fizică, emoțională și spirituală sunt intim corelate.

Practicarea tehnicilor SunDo reflectă aceste gânduri, care nu au fost decât recent recunoscute de medicina și stiința occidentală. SunDo întărește qi-ul prezent în corp, astfel încât să se poată vindeca orice neajuns sau tulburare fizică, mentală și emoțională. În plus, printr-o practică regulată, sistemul imunologic va fi întărit în fața oricăror amenințări viitoare, duce la o mai bună stare de sănătate, la un somn mai bun, la un tonus sporit, un metabolism mai eficient și o mină mai strălucitoare. SunDo este practica prin care se lucrează cu energia vitală, în sensul unei îmbunătățiri a sănătații și armoniei dintre corp, minte și inimă.