SunDo este un sistem de vindecare stravechi, la care se face referire ca alchimia sau metafizica taoista. Taoistii credeau ca, la o scara mai mare, puternica energie a naturii si cosmosului este oglindita la o scara mai mica in corpul uman. Pentru a valorifica si creste aceasta energie vitala, practicau respiratia abdominala. Respiratia este sinonima cu conceptual de spirit in multe culturi diferite. In SunDo, respiratia devine conexiunea dintre egoul personal (personalitatea) si adevaratul sine.

lotus_m_3dahn_color-2.363162904_stdCandle

Alchimia taoista SunDo lucreaza cu 3 centri energetici: Ha-Tancheon (sub buric), Jung-Tancheon (la nivelul inimii) si Sang-Tancheon (al treilea ochi). Echilibrul acestor 3 centrii face posibila transformarea individuala.

Maestrul Taoist Chung-San a comparat metafizica Taoista cu o lumanare aprinsa. Esenta, ce este emanata din abdomen (centrul Ha-Tancheon), poate fi comparata cu corpul de ceara al lumanarii, care reprezinta sanatatea fizica a corpului. Energia, care este emanata din al treilea ochi (centrul Sang-Tancheon), poate fi comparata cu flacara lumanarii, reprezentand energia vitala, vigilenta mentala si concentrarea. Spiritul, ce este emanat din inima (Jung-Tancheon), poate fi comparat cu lumina ce inconjuara flacara lumanarii; ea intrupeaza sursa de energie originara, ce este continuta de fiecare fiinta umana.

Cand aceste trei aspecte sunt suficient de dezvoltate si transformate, practicantul obtine echilibrul si desavarsirea corp, minte si spirit. Aceasta transformare initiaza a puternica expansiune a constiintei si realizarii sinelui.