SunDo a ieșit din zona munților și a devenit parte majoră a unui program educațional la nivel național ce includea sistemele Hwa-rang-do, Jo-eui Sun-in și Soo-sa, care existau dinainte de evul mediu. De curând, începând cu 1980, numeroase organisme guvernamentale coreene au ales SunDo ca parte a programelor educaționale principale.

Ceea ce face din SunDo ceva diferit de alte practici energetice este că aceasta este o metodă integrată și structurată, pe care oricine o poate învăța și practica. Nu este nevoie decât de sinceritate și intenție. SunDo este un antrenament pas cu pas, adaptat la starea spirituală și fizică a fiecăruia dintre cei care o practică, pentru a-și dezvolta corpul și spiritul. Printr-o practică conștientă, poate conduce la o revitalizare a forței vitale, la prevenirea bolilor și la satisfacerea dezideratului instinctiv uman de a trăi o viață sănătoasă și îndelungată.

Acest lucru se realizează printr-o combinație de posturi și tehnici de respirație. Respirația este unul din factorii esențiali și determinanți ai stării de sănătate a corpului, minții și emoțiilor. Tiparele de respirație (felul cum respirăm) ne afectează în mod direct energia vitală qi. În corpul omenesc, energia qi circulă prin canale energetice numite meridiane. Din cauza respirației necorespunzătoare, provocată de traume fizice, emoționale, o alimentație nepotrivită, tipare rigide de gândire sau stres, qi se poate diminua sau bloca întrutotul. Când au loc astfel de blocaje, curgerea firească a conștiinței și emoțiilor este întreruptă și pot apărea bolile.

posturaMetodele de respirație SunDo exercită o puternică influență asupra cantității și calității energiilor fizice, mentale și spirituale. In timpul practicării SunDo, exercițiile de întindere și alte posturi, care activează căi energetice specifice, se realizează cu ajutorul unor tipare specifice de respirație. Astfel pot fi eliberate unele blocaje ale energiei qi care va putea să curgă liber prin tot organismul.

Sistemul de antrenament SunDo cuprinde trei stagii de practică: Jung Gahk Doh, Tong Gi Bup și SunDo Bup. In prima, Jung Gahk Doh, accentul este pus pe antrenarea corpului. In stagiul Tong Gi Bup, accentul se pune pe antrenamentul spiritual. În stagiul final, practica se concentrează asupra unificării depline a minții și corpului cu universul.