Prima modalitate de a primi energia cerului (primul nivel în SunDo, Jung-gahk-doh) este urmarea Căii (Dao) prin cunoaștere corectă (Jung) și realizare corectă (Gahk). Apoi înveți cum energia cerului (Tong) să interacționeze cu energia ta și energia (Gi) să se miște liber în corpul tău. Urmând această lege (Tong-gi-bup), oamenii pot apoi să se unească cu cerul (Sun), urmând calea dreaptă (Doh) și să fie una în unitatea dintre cer și om (Bup). Aceasta este calea și legea universului, iar oamenii devin una cu el (Sun-do-bup). Păstrează acestă cale și lege în inima ta și mergi mai departe.

 • Jung-gahk-doh
 • Joong-gi danbup
 • Gun-gon danbup
 • Won-gi danbup
 • Tong-gi-bup
 • Jin-gi danbup
 • Sam-hap danbup
 • Jo-ri danbup
 • Sun-do-bup
 • Sam-chung danbup
 • Mu-jin danbup
 • Jin-gong danbup

Nivelul Jung-gahk-doh

sundo7În practicarea Jung Gahk Doh, începem, la încălzire, prin activarea circulației energiei și sângelui. Imediat după încălzire, trecem la exercițiul principal. In cadrul acestuia facem antrenament pe respirația din Danchun (abdomenul inferior), combinat cu posturi speciale în meditație (Danchun Haengong). Există 50 de poziții în Joong-Gi Danbup, 23 de poziții în Gun-Gon Danbup și 360 de poziții în Won-Gi Danbup. După exercițiul principal, terminăm cu răcirea, ce antrenează qi-ul care s-a păstrat de pe urma respirației Danchun spre a fi circulat prin corp practicând Ki-Shin Bup – o serie care întărește organele interne ale organismului. Practicarea Jung Gahk Doh întărește Jung Qi (qi-ul moștenit sau prenatal), menține un Danchun plin de energie și face să activeze și să circule energia prin fiecare dintre sistemele de meridiane. Prin acest proces, mintea va fi împrospatată și corpul revigorat. Orice dezechilibru ar exista în corp sau minte, acesta va dispărea și veți resimți adevărata stare de sănătate și deschiderea portilor înțelepciunii, ceea ce vă va îngădui să vă priviți viața cu claritate și onestitate.

Joong-gi danbup

Joong-gi danbup este bazat pe principiul celor 5 elemente și cuprinde 50 de posturi.

Gun-gon danbup

Nivelul Gun-gon danbup include formarea principiului universului. Gun-gon danbup determină energiile yin și yang să se îmbine armonios în interiorul corpului și să creeze vitalitate abundentă.

Won-gi danbup

Won-gi danbup cuprinde 360 de posturi, precum anul are 360 de zile. Prin observarea schimbării formei Lunii, a fost conceput urmând ciclul lunar. De asemenea, observând schimbările și mișcările Soarelui, Lunii și Pămantului, maeștrii străvechi au creat acest nivel pentru a armoniza corpul uman la aceste schimbări ale naturii, aliniând fluxul de energie pe baza principiului yin-yang și cel al celor 5 elemente.

La încheierea stagiului Jung Gahk Doh, veți începe practicarea Tong Gi Bup. În acest stagiu, cerul și omul se află într-o adevărată armonie și veți putea resimți care este adevăratul înțeles al acestei practici. După stagiul Tong Gi Bup, urmează Sun Do Bup, ultimul stagiu din SunDo ce va aduce armonia ultimă, desăvârșită a universului.


CapNivelul 
Tong-gi bup

Acest nivel dezvoltă mult practica la nivel mental și se urmărește uniunea Jung-Gi-Shin la un nivel mai profund.

Nivelul Sun-do bup

La acest nivel omul devine una cu universul și ajunge să fie „a sun person” (mountain-man person), pentru a-și împlini destinul.