Nu începeți să practicați SunDo fără să fi practicat inițial cu un instructor sau maestru. Este recomandat să începeți practica individuală, în spațiul propriu, doar după participarea la un seminar, retreat sau frecventarea unui centru de practică.

Pregătiți-vă de practică cu 10 minute înainte. Liniștiți-vă mintea și inima, și mișcați ușor corpul. Când începe practica, se salută prin plecăciune, se recită preceptele (Hoon) și ne aducem atenția în interior. Începem cu Incălzirea – metoda de circulare a energiei și sângelui. Incălzirea aduce corpul și mintea la condițiile optime pentru posturile SunDo, însoțite de atenția pe respirație (haeng – gong practice).

 

Warm-Up (Încălzirea) – circularea energiei și a sângelui

Warm-Up are drept scop activarea întregului sistem energetic din corpul uman. Exercițiile sunt concepute pentru a deschide canalele merdiane și pentru a crește fluxul de energie, ceea ce permite ca procesul de armonizare să se desfășoare în mod natural. Se fac în jur de 60 de mișcari și durează aproximativ 15 minute. Partea de încălzire este aceeași pentru toate nivelurile de practică.

i1Potrivit medicinei orientale trupul nostru este un sistem de meridiane, care are o legatură directă cu circulația sângelui și cu mușchii/fasciile. O persoană poate fi flexibilă și puternică în același timp. Atunci când mușchii prezintă o tensiune cronică (se simte ca o slăbiciune constantă), înseamnă că energia nu ajunge în anumite părți ale organismului. Totodată înseamnă că există o alimentare slabă cu oxigen și sânge. In principiu, aceasta este cauza imediată a unei boli.

Exercițiile de SunDo cresc flexibilitatea, echilibrul și îmbunătățesc starea de sănătate. Această practică este astfel concepută încât implică toți mușchii, tendoanele, articulațiile și glandele, ajutându-le să funcționeze corespunzător. De asemenea se obține suficient oxigen, iar sângele circulă în tot organismul.

 

Posturile SunDo (respirația) – Haeng – gong
i6Faceți lumina mai mică, întindeți-vă pe podea și relaxați-vă. Ascultați muzica introductivă (Don-In-Doh-Song). Apoi începeți practica Haeng-gong (posturile), urmărind respirația, pe ritmul melodiei (Sundojoo).

Posturile se fac ținând concentrarea pe respirația în abdomenul inferior, menținand pozițiile speciale ale corpului. Melodia ține un anumit ritm. Acest ritm reglează durata unei inspirații și a unei expirații, precum și schimbarea atitudinii în timpul desfășurării acestor exerciții. Se combină respirația profundă cu tensiunea care se formează în timpul unei posturi. Astfel se creează o concentrare foarte bună și se ajunge la o stare de calm.

Exista 438 de posturi împărțite pe niveluri de practică. Vom acumula energie în abdomentul inferior și apoi vom circula această energie acumulată. În timp, prin practică constantă, vom ajunge să măiestrim circularea acestei energii și vom avea stări mai înalte de conștiință.

Fiecare nivel de SunDo are peste 20 de posturi. Posturile se fac în directă legătură cu respirația abdominală. Această parte durează în jur de 40 de minute.

În sistemul nostru energetic, abdomenul este ca un rezervor de energie. Cea mai mare cantitate de energie pe care o primim de la mamă, vine la noi prin cordonul ombilical. Această energie este proiectată pentru creșterea omului, însă în timp aceasta ajută la punerea în aplicare a posibilităților de creație. De obicei temerile, durerea emoțională și alte sentimente se suprapun peste această energie.

 

i3Settling exercises (Răcirea) – circularea energiei și a sângelui

Răcirea se face după terminarea seriei de posturi. Acestea intensifică practica prin crearea condițiilor pentru o mai bună circulare a energiei și sângelui. Sunt mai mult de 40 de exerciții de răcire, aceleași pentru toate nivelurile de practică, ce durează aproximativ 20 de minute.

La încheierea sesiunii de practică se fac Ki-hwa-bups (metoda de circulare a energiei interne prin tot corpul) sub forma de Hwa-joong-bup, Bo-wwon-gum, Oh-haeng-bup funcție de nivelul la care se află fiecare practicant. Ki-shin-bup produce, consolidează și armonizează energia din cele 6 organe yin și 6 organe yang, conform principiului formării celor 5 elemente.

 

i5i4Jung-gahl-doh, primul nivel de Sundo, urmează principiul formării celor 5 elemente. Su-bup (apa) întărește rinichii și vezica urinară aducând energie în aceste meridiane. Hwa-bup (foc) întărește inima și intestinul subțire aducând energie în meridianele corespondente. Mok-bup (lemn) întărește ficatul și vezica biliară. Keum-bup (metal) aduce energie în plămâni și intestinul gros. To-bup (pământ) permite energiei să curgă către splină și stomac. În fiecare secvență se face întâi mișcarea/postura pentru organul yin, și apoi pentru organul yang.